Konstbyggnader - Broar & kajer - Allmänna förutsättningar samt övriga byggnadsverk
Allmänna förutsättningar
A.1 Inledning
Generellt ersätts "Trafikverket" med "Malmö stad" i texten.
A.1.1 Giltighetsområde
Anvisningar gäller vid projektering, konstruktion, nybyggnad, underhåll och förbättring av broar och konstbyggnader som ägs och förvaltas av Malmö stad.
Som bro räknas en konstruktion med teoretisk spännvidd större än eller lika med 2.0 m och en fri brobredd större än eller lika med 1.0 m.
A.1.2.3.3 Allmän material- och arbetsbeskrivning (AMA)
Broar och konstbyggnader projekteras och byggs ALLTID med egen teknisk beskrivning. Detta då det är olämpligt att mängdreglera en bro eller konstbyggnad i detalj på samma sätt som övriga arbeten kan vara. Trafikverkets eller andra AMA-mallar får inte användas.
Alla ingående materials egenskaper och arbetsutförande ska framgå på arbetsritningar, arbetsbeskrivningar och på relationshandlingar. Detta så att arbetsplatsen har all information och att handlingar även kan läsas utan ett standardbibliotek om 50 år.
Det innebär om det t.ex. hänvisas till en siktkurva från Krav Brobyggande, Anläggnings-AMA, så ska siktkurvan inkluderas in i den tekniska beskrivningen.
Även hänvisningar av typen ”Utryckningsfordon enligt Figur B.3-3” accepteras inte utan anges med text ”Utryckningsfordonet består av fyra axellaster ….. ingå i axellasterna” samt att figuren ritas in på ritning.
A.1.3 Objektspecifika byggherreval
Dessa val finns beskrivet nedan i respektive avsnitt.
A.1.7 Definitioner
Se även handbok för Broinspektion, 1993:34 och BatMan.
A.2 Administrativa rutiner
A.2.1 Allmänt
Beställarens handläggningstid är normalt femton arbetsdagar.
A.2.4 Kontroll av konstruktionsredovisning
Arbetsritningar och konstruktionsberäkningar ska vara godtagna av beställaren innan de får ligga till grund för arbetets utförande.
A.2.4.3 Indelning i grupper beroende på komplexitet
Konstruktioner utförs lägst tillhörande Grupp B – konstruktionen är av normal komplexitet och konstruktionsföretaget ska uppfylla krav enligt A.2.4.2.1
.
A.2.4.7 Kontroll av konstruktionsredovisning som tillhandahålls av byggherren
A.2.4.7.2 Grupp D
Konstruktioner utförs lägst tillhörande Grupp B – konstruktionen är av normal komplexitet och konstruktionsföretaget ska uppfylla krav enligt A.2.4.2.1.
A.2.4.7.3 Handläggningstider
Beställarens handläggningstid är normalt femton arbetsdagar.
A.2.4.8 Kontroll av konstruktionsredovisning som upprättas av en entreprenör
Texten kompletteras med:
Det ingår att upprätta och tillhandahålla handlingar såsom beskrivningar, arbetsritningar, beräkningar, mm för objektet och för det som används vid objektets genomförande.
Handlingar ska vara skrivna på svenska, stavningskontrollerade, vara tydligt upprättade med förklarande text, hänvisningar till normer, material, geotekniska förhållanden, mm så att de lätt kan följas och kontrolleras. Detta ska vara uppfyllt vid risk att handlingarna annars returneras för att förtydligas. Förlängning av kontraktstiden kommer inte att medges.
Handlingar hålas, sätts i JOPA-pärmar med gul rygg efter svensk standard med tydlig text på både rygg och framsida, namn på konsult, ansvarig projektledare och konstruktör med deras namnteckning samt datum. Pärmar ska innehålla register och innehållsförteckning.
Ritningskopior som sänds till beställaren för kontroll ska skickas in i en omgång i halv skala, A3-format som viks till i A4-format och hålförstärks.
A1 och A3-format viks till i A4-format och hålförstärkt.
Ritningsformat större än A1 accepteras inte av arkivtekniska skäl.
Konstruktionsberäkningar skickas in i en omgång.
Redovisning av projekteringsplan
Projekteringsplan ska upprättas av projekteringsledaren och godkännas av beställaren. Upprättade handlingar ska insändas samtidigt för granskning. Granskning kommer inte att påbörjas förrän samtliga upprättade handlingar har inkommit. Undantag kan medges i större projekt.
Nyttjanderätt till handlingar
Med tillägg till kontrakt gäller att beställaren har ägande- och full nyttjanderätt till samtliga handlingar. Nyttjanderätten innebär att beställaren har rätt att framställa exemplar av handlingarna samt arbetsresultat i såväl ursprungligt som av beställaren ändrat skick.
Om beställaren, i egenskap av ägare eller brukare av objektet, avser att ändra i objekt eller vidta någon åtgärd för dess förvaltning, får denne utan entreprenörens medgivande och utan att betala ersättning, använda resultatet av uppdraget i ett sådant syfte. Entreprenören ansvarar för att framtagna handlingar och övrigt resultat av uppdraget får användas av beställaren.
A.2.4.8.3 Handläggningstider
Handläggningstiden är normalt 15 arbetsdagar för den första kontrollen och 10 arbetsdagar när reviderade handlingar sänds in.
A.2.4.9 Förkontroll av konstruktionsredovisning för konstruktioner som upprepas
Se ovan A.2.4.8 för kompletterande text.
A.2.4.10 Märkning
Efter det att beställaren godtagit handlingarna för byggande ska kontraktsparten låta märka arbetsritningar och beskrivningar enligt:
"Godtagen för byggande enligt Malmö Stads skrivelse, daterad 202*-**-**".
Märkningen ska på ritningar placeras omedelbart över namnrutan. Märkningen ska på beskrivningar placeras på framsidans nedre del.
A.2.5 Registrering och koppling i BaTMan
Utförs av beställaren.
A.3 Konstruktionsredovisning
A.3.1 Allmänt
Texten kompletteras med att handlingar ska vara skrivna endast på svenska och att ritningar utförs arkivbeständiga, på ljuskopierbart material och i samma skala som motsvarande arbetsritningar. Ritningar utförs i något av formaten A1 eller A3.
Exempel på hur namn ska skrivas i ritningshuvudet, där "Typ av ritning" t.ex. avser Sammanställningsritning I, Måttritning, Armeringsritning, mm.
Bro 425
Vägbro för Nya vägen över Gamla vägen, i Malmö
Typ av ritning
A.3.2.2 Sammanställningsritning I och II
Text kompletteras med att:
Sammanställningsritning I till en bro ska minst bestå av elevation och plan för att beskriva bron i sin helhet, sektioner (minst en tvärsektion behövs) samt en situationsplan för att beskriva broläget. På planen ska koordinattecken anges. Se vidare i Bilaga 3 i Krav Brobyggande.
Sammanställningsritning II som är av typen "Text och föreskrifter" beskriver konstbyggnadens tekniska del i text. Utöver uppgifter i bilaga 3 ska även armeringsmängd, stålvikt, betongvolym, målningssystemens olika kulörer, storlek på målade ytor anges.
A.3.3.8 Underhållsplan
Text kompletteras med att:
I samband med projekteringen ska skötselinstruktioner upprättas. Nedan följer exempeltexter för avvattningsanordningar, brolager, övergångskonstruktioner och ev. rörliga delar.
Skötselföreskrifter ska kompletteras med en trafikanordningsplan i de fall det behövs.
Skötselföreskrifterna ska vara dokumenterade i brojournal.
Följande delar av konstbyggnad ska rengöras och spolas en gång per år om inget annat anges:
• Avvattningsanordningar
• Rännor, brunnar och sandfång
• Övergångsanordningar, övergångskonstruktioner och andra rörliga delar
• Brolager och lagerpallar
• Kantbalkarnas överyta och räcken
• Räckesinfästningar är speciellt viktiga att rengöra
Vattenspolning är det normala rengöringssättet. Om vattenspolning inte är tillåtet, t.ex. över strömförande ledningar eller över trafikerade platser ska tryckluft eller borstning användas i stället.
Kantbalkar och räcken, även U-profilers undersida, ska rengöras direkt efter vintersäsongen.
A.3.3.9 i ”Krav” och A.3.3.8 i ”Råd” Underhållsplan
Text kompletteras med att:
I samband med projekteringen ska skötselinstruktioner upprättas. Nedan följer exempeltexter för avvattningsanordningar, brolager, övergångskonstruktioner och ev. rörliga delar.
Skötselföreskrifter ska kompletteras med en trafikanordningsplan i de fall det behövs.
Skötselföreskrifterna ska vara dokumenterade i brojournal.
Följande delar av konstbyggnad ska rengöras och spolas en gång per år om inget annat anges:
• Avvattningsanordningar
• Rännor, brunnar och sandfång
• Övergångsanordningar, övergångskonstruktioner och andra rörliga delar
• Brolager och lagerpallar
• Kantbalkarnas överyta och räcken
• Räckesinfästningar är speciellt viktiga att rengöra
Vattenspolning är det normala rengöringssättet. Om vattenspolning inte är tillåtet, t.ex. över strömförande ledningar eller över trafikerade platser ska tryckluft eller borstning användas i stället.
Kantbalkar och räcken, även U-profilers undersida, ska rengöras direkt efter vintersäsongen
Rapportering
Vid skötsel av ovanstående delar ska rapport lämnas avseende åtgärd samt om några fel eller skador noterats. Protokoll ska regelbundet redovisas beställaren. Eventuella åtgärder för avhjälpande av skador och fel beslutas av beställaren.
Rengöring av gummiprofilfogar
Rengöring av gummiprofilfogar utförs med hjälp av industridammsugare. Högtrycksspolning eller högtrycksblåsning i undantagsfall. Åtgärden utförs normalt minst två gånger per år.
Första gången utförs rengöringen samtidigt som eller direkt efter vintersäsongens sandsopning. Stenar, glasbitar och dylikt som sitter fast kan tas bort med t ex en trubbig krok på ett långt skaft. Spetsiga eller vassa (stickande eller skärande) verktyg får inte användas.
Borttagning av klotter
Företrädesvis användes högtryckstvätt med varmvatten. Vid användning av kemiska medel så får endast produkter med pH inom intervallet 6,0 – 9,0 användas. Efter borttagning ska nytt klotterskydd appliceras. Val av klotterskydd ska ske i samråd med beställaren.
A.3.6 Relationshandling
Fullt färdiga och signerade relationshandlingar, för samtliga ingående delar, ska överlämnas till Drift- och Underhållsavdelningens verksamhetsansvariga senast 2 veckor före slutbesiktning. Överlämnandet ska dokumenteras i protokoll.
Relationsritningar utförs arkivbeständiga, på ljuskopierbart material och i samma skala som motsvarande arbetsritningar. Handlingar som utgör relationshandlingar ska vara framställda på papper och med skrivmedel som uppfyller ”Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om tekniska krav och certifiering (RA-FS 2006:4)”.
Efter det att beställaren godtagit handlingarna som relationshandlingar ska kontraktsparten låta märka handlingarna med text enligt:
"Godtagen som relationshandling enligt Malmö Stads skrivelse, daterad 202*-**-**".
Ritningar skannas efter signering i PDF-format, upplösningen 150 dpi och 8 bitars svart-vit, max filstorlek 300kb per ritning. Även dwg-filer ska överlämnas.
Relationshandlingar upprättas i koordinatsystem Sweref 99 13:30 och höjdsystem RH 2000.
Objektet ska fotodokumenteras med minst 4 foton som visar vägen under bron samt vägen på bron, max 1 Mb per bild.
A.3.7 Användning av BIM-modeller
Oavsett om BIM-modeller används, så ska pappershandlingar och relationshandlingar enligt ovan överlämnas. BIM-modeller ska/får anses vara internt projektet.
Övriga byggnadsverk
L Övriga byggnadsverk
Utöver nedan text tas kompletterande text fram till varje enskilt objekt.
L.2.3 Spont
Spont ska dimensioneras för mycket hård slagning i kalkberg och ska ha en styvhet och stålkvalitet därför.
Tillfällig spont dimensioneras som permanent men med krav på anpassad livslängd.
L.2.3.1 Allmänt
Dimensionering av sponter ska göras enligt SS-EN 12 063 med följande ändringar och tillägg.
Hänvisningar i SS-EN 12 063 ska ändras enligt nedan.
- prEN 1537 ska ersättas med SS-EN 1537.
- ENV 1991-1 ska ersättas med SS-EN 1991-1.
- ENV 1992-1-1 ska ersättas med SS-EN 1992-1-1.
- ENV 1993-1-1 ska ersättas med SS-EN 1993-1-1.
- ENV 1993-5 ska ersättas med SS-EN 1993-5.
- ENV 1997-1 ska ersättas med SS-EN 1997-1.
- EN 10 219-1 och -2 ska ersättas med SS-EN 10 219-1 och -2.
L.2.3.2 Kvarsittande spont
En spont för tillfälligt bruk ska lämnas kvar om uppdragning av den kan orsaka oacceptabla rörelser och/eller sättningar. Sådan spont räknas inte som permanent.
Kvarlämnad spont utreds. Lämnas den kvar så kapas den minst - 2 m under mark och mäts in i XYZ på ritning/grundkartan.
L.2.3.3 Permanent spont
En permanent spont och dess krönbalk ska utformas så att ytvatten inte rinner över. Normalt minst 100 mm visning för vatten men minst 200 mm visning om det gäller nerkörningsskydd.
En permanent spont ska dimensioneras för vilojordtryck.
Avrostning beräknas enligt SS-EN 1993–5:2007.
För avrostning på jordsidan används tabell 4–1, Opackade icke-aggressiva fyllningar. 120 år ger 1,2*2,2=2,64 mm. Med erfarenhet från Kaj 31 så används inte anm.1 vilket anger att avrostningen kan halveras.
För avrostning på vattensidan används tabell 4.2, Havsvatten med stort angrepp. 120 år ger 1,2*7,5=9mm i avrostning.
Till detta kommer den statiskt verksamma delen som ska finnas kvar efter 120 år. Minska acceptabla tjocklek är 15 mm. Detta är ett krav utan undantag oberoende om annat skydd monteras.
För ytbehandlad spont får friktion eller adhesion mellan spont och jord inte tillgodoräknas. För ytbehandlad spont får friktionen i spontlåsen inte tillgodoräknas.
En permanent spont får vara av trä, om beställaren så anger, och då i samband med träspont runt damm eller i kanal.
Det ska verifieras att tillåtna rörelser och andra krav i bruksgränstillståndet inte överskrids.
M Förbättring
Kompletterande text tas fram till varje enskilt objekt.